Vyzpovídali jsme Marka Nottona, šéfa Product Managementu Samsungu

Krátce po představení tabletů Samsung Galaxy Tab S3, Galaxy Book a Gear VR s ovladačem na veletrhu MWC jsme vyzpovídali Marka Nottona, šéfa Pruduct Managementu mobilní divize společnosti Samsung. Přinášíme přeložený přepis rozhovoru, který se točil zejména okolo nových tabletů s perem S Pen.

Redakce: Na MWC v Barceloně jste představili tablet Galaxy Tab S3. Jaké jsou podle vás tři nejdůležitější funkce pro koncové uživatele?

Mark Notton: První zajímavou věcí na tabletu je displej. Jedná se 9,7" Super AMOLED a má skvělou zobrazovací kvalitu. Nově podporuje HDR, takže tmavší scény vypadají lépe a živěji. Takže zaprvé displej. K němu se pojí i kvalitní audio. Tablet má čtyři reproduktory a spojili jsme se se společností AKG k optimalizování jejich kvality. Jestliže tablet používáte v režimu na výšku nebo na šířku, funguje zde režim „audio rotate“.

Znamená tato funkce to, že se při přetočení obrazu mění i rozdělení stereo zvuku?

Ano, přesně tak. Když sledujete video na šířku displeje, z levé strany se ozývá levý kanál, a zprava ten pravý. Když pak takto tablet přetočím na výšku displeje, tak např. tento reproduktor přehrává pravý kanál, i když předtím přehrával kanál levý. Takže druhou nejlepší vlastností tabletu je určitě zvuk.

Třetí nejlepší vlastností tabletu je dotykové pero. K tabletu přináší veškeré potřebné funkce pro kreslení či psaní poznámek v praxi. Pokud jste např. na nějakém meetingu, podržíte tlačítko pera, a můžete začít psát na zamknuté obrazovce. S perem se zachází opravdu jednoduše a je užitečné pro umělce či pro záznam poznámek. Pomocí pera můžete dále překládat slova jen náhledem pera. Takže to bude třetí bod. Tablet může být charakterizován skvělým displejem, kvalitním audiem a perem S Pen.

Na tiskové konferenci jste ukázali, že pro S Pen může na displej psát pod různými úhly. Je to díky inovací pera S Pen nebo displeje? Je tato technologie zpětně kompatibilní?

Nové pero S Pen má stejnou technologii jako dřívější generace, která je kombinovaná se softwarem v tabletu. Např. v aplikaci S Note jsou na výběr různé kreslící nástroje a štětce. Technologie EMO je obsažena v displeji i v peru. Magnety ví o sobě, a díky tomu vše funguje tak, jak má. Je to stejná technologie, kterou jsme již měli v dřívějších zařízeních Note založená na elektromagnetismu. V peru není žádná baterie. Když se k peru vrátíte po třech měsících, bude stále fungovat.

A toto je speciální edice pera S Pen?

Ano, stylus vyrobila ikonická společnost Staedtler, jejíž tužky si pamatuji ze své školní docházky. Má stejné funkce jako S Pen, který však můžete magneticky přichytit k flipovému krytu. Tento stylus nemá akční tlačítko, k funkci Bezdotykového příkazu se dostanete jednoduše. Stačí perem najet na displej a kliknout na ikonu s hrotem pera.

Právě chybějící tlačítko je jedním z největších rozdílů mezi oběma stylusy. A protože chybí, nemůžete speciální edicí pera např. mazat nakreslené čáry. Chtěli jsme lidem ukázat, že můžou psát něčím, co je pro ně úplně normální, a to na tabletu. Chceme tím podnítit lidskou představivost.

Chci se Vás zeptat na Samsung Flow. Tato funkce je na trhu již několik let. Počítáte s její podporou i u Windows 10 zařízení různých značek?

Tuto funkci již máme na svých zařízeních s Windows 10 a také na smartphonech. A potenciálně se může objevit i s podporou všech desktopových Windows 10. Cílem Smart Flow je dostat informace ze smartphonu, který používáte, do vašeho tabletu. Pokud tedy např. na tabletu kreslím, a na telefon mi dorazí textovka, tablet nemusím odkládat a SMS zprávu si můžu rovnou přečíst v tabletu. A můžu na ní z tabletu hned odpovědět.

Obdobné je to i s dokumenty. Tablet má předinstalován PowerPoint, Word a Excel. Pokud v nich vytvoříte dokumenty, můžete je sdílet pomocí vašeho smartphonu. Cílem je být kreativní a mít možnost sdílet to, co jste vytvořili.

Takže, znamená to, že Samsung Flow bude k dispozici i u Galaxy Tab S3?

Ano. Flow je podporován u Tab S3 i Galaxy Book.

A co přídavná klávesnice pro tablety, má nějaké speciální funkce?

Oba tablety mají k dispozici volitelné klávesnice, které nevyžadují žádné párování ani nabíjení, takže budou fungovat hned po vybalení z krabice. Klávesnice pro Galaxy Book má podsvětlená tlačítka, výrazný zdvih kláves, takže s pohledu zadávání se přibližujeme běžné počítačové klávesnici.

Obě klávesnice jsou zároveň součástí krytu. Takže se nejedná jen o klávesnici ale vlastně také o ochranný obal.

Jsou klávesnice součástí základního balení tabletů?

U Galaxy Tab S3 je třeba klávesnici dokoupit samostatně, v balení však najdete pero S Pen. Co se týká Galaxy Book, tak ten má pouzdro s klávesnicí a pero S Pen rovnou v základním balení.

Znáte očekávanou cenu tabletů a jejich dostupnost v Evropě?

Zatím jsme přesnou dostupnost a datum uvedení na trh neoznamovali. Jakmile budeme znát přesná čísla, dáme to určitě vědět.

Bude mít Galaxy Tab S3 nějakou speciální nabídku her v API Vulkan nebo alespoň speciální nabídku Android her, jako v případě Galaxy S7?

Galaxy Tab S3 používá naše standardní API, které může být vývojáři využito podle jejich představ. Máme množství vývojářů, se kterými spolupracujeme na hrách s Vulkan API. Používáme otevřený standard, vývojáři si tak mohou jít vlastní cestou. Teď jsme tablet oznámili, a vývojáři mohou již nyní začít na tablet vyvíjet specifický obsah tak, aby byl připraven spolu se zahájením prodejů tabletu.

A co nové brýle Gear VR? Jedná se o brýle se samostatným ovladačem, bohužel jsem je na vašem stánku nemohl najít... 

Ano, bohužel je zde nemáme...

A můžeme mi k ovladači nějaké podrobnosti, jak třeba vylepší zážitky z hraní ve virtuální realitě?

Ano. Ovladač padne velmi dobře do ruky. Na horní straně má touchpad, který slouží k základnímu ovládání. Má také poutko na zápěstí. A jak vylepší hraní? Pokud se podíváme na současný stav Gear VR, veškeré ovládání probíhá na boku brýlí. To znamená, že se jedná o snadné a základní ovládání. Pokud však hrajete hry déle a používáte ruku k ovládání, časem vám to přijde nepříjemné.

Náhled na věc je takový, že pro ovládání jednodušších her budete mít na brýlích stále touchpad, samostatný ovladač vám však dá více možností. Mám na mysli hry ve stylu rybaření, odpalování golfových míčků a různých dalších her. Spolupracujeme s vývojáři a Oculusem. Představení ovladače znamená, že budeme mít nové možnosti, jak dělat věci ve virtuálně realitě více intuitivně. Samotný ovladač bude kompatibilní s našimi vlajkovými modely.

A jak to vypadá s tablety Galaxy Book. Dostanou se do Evropy nebo ne? A pokud ano, bude dostupnost globální nebo jen na vybraných trzích?

Ano. Dostanou se i do Evropy. Ještě jsme neoznámili plán pro jednotlivé trhy, takže, jakmile jej budeme vědět, budeme jej sdílet s veřejností. 

Jaké jsou podle vás nejlepší vlastnosti tabletů řady Galaxy Book?

Ano, opět máme před sebou skvělé displeje, pokračujeme se Super AMOLED displeji u tabletů s OS Windows. Klávesnice a pero, které jsou obsaženy v základním balení, jsou velmi dobrými přídavky, a samozřejmě musím zmínit i operační systém Windows 10. 

Máme na výběr dvě velikosti, které pokryjí požadavky zákazníků. Dvanáctipalcová verze je profesionální nástroj ke každodennímu užívání. Alternativou je 10,6" verze, která je kompaktnější. Myslíme, že by se mohla zamlouvat studentům, kterým se bude hodit přenositelnost, když si jej budou brát všude s sebou. Třeba nějak takto se zavřeným flipovým krytem a perem S Pen. S OS Windows 10 mohou být okamžitě „produktivní“.

Vidíte v peru S Pen budoucnost Samsungu?

U všech zařízení?

Čistě u tabletů.

Ano, určitě. Jedná se o jednu z klíčových inovací. Díváme se na to, jak uživatelé chtějí používat svá zařízení. Psát jako do skutečného bloku sice můžete i prstem, ovšem pero je k domu daleko vhodnější. Je jedním z ukazatelů, že se v prémiovém segmentu chceme více zaměřovat na potřeby uživatelů.

Diskuze (4) Další článek: Apple zaplatil milióny dolarů za aplikaci. Vy ji teď můžete mít zadarmo

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Tab S3, Skvělý displej, Galaxy Book S, Akční tlačítko, Mark, Vulkan API, Současný stav, Samsung Flow, Dotykové pero, API Vulkan, Největší rozdíl, Samostatný ovladač, Odpalování, Galaxy Book, Samsung Galaxy Book, Flipový kryt, Android her,