Už není kam růst. Trh se smartphony podle analytiků letos výrazně zpomalí

TrendForce vydala predikci pro letošní rok a výrobci mobilů z toho nevychází dvakrát pozitivně. Po letech růstu bude letos zřejmě následovat výrazné zpomalení trhu se smartphony. Meziročně má dojít jen k 2,8% nárustu počtu prodaných telefonů. Důvodem je zvyšující se cena telefonů a také nižší poptávka po nástupcích současných modelů.

Podle odhadů TrendForce zůstane i letos jedničkou jihokorejský Samsung, zejména díky úspěchu modelových řady Galaxy A a Galaxy J. Výrobce na trh dodá zhruba 300 milionů smartphonů, což by oproti roku znamenalo pětiprocentní pokles. I tak by Samsungu měl patřit marketshare nepatrně přes 20 procent.

Růst se očekává pouze od dvou společností. První z nich je Apple, který má letos představit hned tři iPhony. Tou druhou je HMD Global, resp. smartphony značky Nokia, které se dobře prosazují např. v Indii, a to zejména díky vhodně nastavené cenové politice. Analýza se týká i čínských výrobců, kteří si, zdá se, prohodí pozice. Xiaomi se letos dostane nahoru na úkor dvojice Oppo a Vivo. Ti budou sice stále dobře prodávat, ovšem dodávky poklesnou o pět procent. Na metu 107 prodaných smartphonů značky Xiaomi se tak ani jedna z firem nedostane.

Co se týká specifikací telefonů, TrendForce očekává dominanci širokoúhlých displejů a duálních fotoaparátů. Každý z výrobců bude klást důraz i na „své “specifické způsoby zabezpečení - Apple na FaceID, Samsung na oční skener, zbývající výrobci pak na snímač otisků prstů. Smartphony se čtečkou umístěnou pod displejem se na trh nedostanou dříve než ve druhé polovině roku.

Čtečku v displeji jsme si vyzkoušeli na letošním veletrhu CES:

Zdroj Trendforce

 

Diskuze (16) Další článek: Smartphone jako nový lidský orgán? Více než polovina Čechů ho používá alespoň tři hodiny denně

Témata článku: Apple, Oppo, Samsung, Vivo, Xiaomi, , , , , , , , , , , , Cena telefonů, Bloger, Druhý smartphone, Výraz, Pětiprocentní pokles, SMA, Nárust, Nízká poptávka, Oppo a,