Unikátní spolupráce. Apple a Google dostanou chytrou karanténu rovnou do Androidu a iOS

Chytré telefony k trasování pandemie používá už několik zemí. Problém je, že si to každý dělá po svém. Američtí velikáni Apple a Google spojili síly a představili projekt pro trasování nákazy COVID19 pro systémy Android a iOS.

Projekt byl rozdělen na dvě fáze. V květnu firmy zveřejní API, které umožní aplikacím zdravotnických organizací komunikovat napřímo mezi zařízeními obou platforem. Pomoci to může například k offline trasování pomocí bluetooth a jiným řešením, která dosud pracovala na každé platformě zvlášť. Toho bude moci využit například i české řešení eRouška.

Druhá fáze projektu bude komplexnější (technická dokumentace) a počítá s integrací trasovacího systému přímo do operačních systémů Android a iOS, ovšem s velkým důrazem na soukromí uživatele. K trasování bude využito Bluetooth a kryptografie.

Jak to funguje

V praxi to bude fungovat tak, že se každému telefonu (po aktivním souhlasu uživatele) vygeneruje soukromý trasovací klíč. Ten bude uložen offline v zařízení a znát jej bude jen jeho majitel. Každý den se od něj však budou odvozovat veřejné trasovací klíče, které budou vysílány do okolí pomocí bluetooth. Ty se každý den mění, aby uživatele nebylo možné identifikovat.

Když se pak potkají signály dvou telefonů se zapnutým bluetooth, systémy si vymění informace o veřejných klíčích. Když pak uživatel něktéré z podporovaných aplikací vloží informaci o pozitivním testu na COVID19, odešlou se na server všechny vyřejné klíče, se kterými se telefon za posledních 14 dní (inkubační doba nemoci) potkal.

Aplikace neprodleně kontaktuje všechny potenciálně nakažené a předá informovace o dalším postupu. Vše je naprosto anonymní. Pokud je systém někomu povědomý, doplním, že na velmi podobném principu funguje i offline vyhledávání ztracených zařízení, které Apple už rok provozuje:

Celý systém je zajímavý a má potenciál být jednotným nástrojem pro celý svět. Má to ale háček. Zmíněného komplexnějšího řešení se totiž dočkáme až za několik měsíců, kdy už problém nemusí být tak akutní.

Až bude nástroj hotový, Apple jej distribuuje klasickou aktualizací systému. Google překvapivě zvolil rychlejší cestu skrze aktualizaci služeb Google Play, čímž nástroj rychle dostane do všech telefonů s Androidem od verze 6.0. Na druhou stranu telefony bez Google služeb bude nutné řešit jinak (tedy nové modely od Huawei, Androidy používané v Číně, Indii a dalších oblastech).

Zdroj: Tisková zpráva, technická dokumentace

Diskuze (4) Další článek: Xiaomi Haylou Solar: solární panel nemají, ale se silnou baterkou a IP68 je koupíte za pár drobných

Témata článku: Apple, Google, , , , , , , , Společný systém, Soukromí uživatele, API, Trasování, Síl, Google-služby, Nákaza, DOS, Systém, Rok provozu,