Starý iPhone přišel o 40 % výkonu. Může za to záplata Spectre, nebo stará baterie?

Apple vydal iOS 11.2.2, který řeší Spectre, tedy bezpečnostní chybu zakořeněnou v samotném procesoru.

Předem bylo jasné, že oprava tohoto problému sebere procesorům část výkonu, dnes máme první čísla. Melv1n srovnal svůj iPhone 6 před a po updatu a výkonová penalizace je masivní: 41 % u jednojádrových operací, 39 % v multi-core benchmarku.

Vidíme i rozpis dílčích testů. Třeba položky týkající se pamětí, ve kterých CPU nehraje takovou roli, poklesly pouze o 10 až 14  %, ale pak je tu rekordně zpomalená práce s Java/Lua skripty, která je o 54, resp. 56 % níže. Tj v těchto činnostech výkon iPhonu spadl na méně než polovinu.

Se soudy zatím opatrně

Otázkou ale je, jestli jde opravdu o následek záplaty Spectre. Takto masivní zpomalení lze přičíst také úmyslnému snížení výkonu kvůli starší baterii, která v tomto konkrétním iPhonů může být. 

Tak či tak, toto je první test, počkejme na další. Zkušenosti uživatelů, kteří update instalovali na novější telefony, o nějakém masivním zpomalení nemluví.

Aktualizováno: Redakční iPhone X po aktualizaci nezpomalil, v Antutu jsme natočili necelých 218 tisíc bodů, což je v praxi nerozeznatelně méně, než 223 tisíc, které jsme naměřili v recenzi. Tak malý rozdíl nelze jednoznačně označit za zpomalení způsobené nápravou Spectre. 

Diskuze (8) Další článek: Mobil jako mozek notebooku? Razer Linda získal naše sympatie [CES]

Témata článku: Apple, , , , , , , , Apple iPhone 6, Rozpis, Dílčí test, Stará baterie, Nový telefon, Penál, Spectre, Snížení výkonu, Záplata, První číslo, Výkon, Procesor, Zpomalení, Následek, Starý, Starý iphone, Meltdown,