Sony Xperia 5 je zmenšená „Jednička“ s trojitým foťákem. Úplný kompakt ale nečekejte

Sony v Berlíně představilo nový smartphone Xperia 5. Nejde o nástupce modelu 1, ale o jeho zmenšenou variantu se špičkovou výbavou, stylovým designem a voděodolností v rámci normy IP65/68. Přestože se telefon rád prezentuje jako kompaktní telefon, žádného drobečka odkazující na řadu Compact nečekejte. Telefon má totiž 6,1" OLED displej s Full HD+ rozlišením a podporou HDR10. I tentokrát to Sony zkouší s protáhlým poměrem stran 21:9, který kromě věrného obrazu podle představ filmových tvůrců lze využít i k pohodlnějšímu rozdělení obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekSony Xperia 5 přináší výbavu modelu 1 v kompaktnějším balení.

Chválíme, že Sony nijak neomezilo výkon a můžete počítat s procesorem Qualcomm Snapdragon 855. Naděleno dostane i štědrou porci paměti v podobě 128GB vnitřního úložiště a 6 GB RAM. Kromě toho nabídne gigabitové připojení LTE s technologií 4 × 4 MIMO, na které telefon umí v rámci funkce Smart connectivity automaticky přepnout v případě slabého Wi-Fi signálu. Z výbavy potěší také přítomnost stereo reproduktorů s Dolby Atmos a baterie s kapacitou 3 140 mAh podporující rychlé dobíjení skrze USB-C. Škoda jen, že přišla o 3,5mm sluchátkový konektor.

Xperia 5 přichází znovu také s trojitým fotoaparátem, který v případě všech čoček nabídne rozlišení 12 Mpx. Rozdělení funkcí je stejné jako u Xperie 1, tedy hlavní 26mm objektiv se světelností f/1.6, druhý 16mm objektiv pro ultraširokúhlé snímky a třetí 52mm objektiv pro portrétní snímky. Počítá se také znovu s 2× optickým zoomem, optickou stabilizací u fotek a hybridní (OIS+EIS) stabilizací u videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon láká na protáhlý displej s poměrem stran 21:9 a stereo reproduktory na bocích

Telefon znovu nabízí také ostření podle očí zvané Eye AF, s možností sériového snímání v rychlostí až 10 snímků/s, ovšem vylepšeným přepočtem AF/AE až při 30 snímcích/s. Nechybí možnost natáčení 4K videí či slow-mo až při 960 fps. Novinkou jsou upozornění Photography advice, která vás při focení informují, když si prstem zastíníte objektiv, nebo když snímaná osoba zrovna zavře oči a podobně. Vylepšená funkce Cinema Pro pak umožní při nahrávání videí vytvářet více projektů s různým nastavením obrazu i audia a nabízí rychlé stříhání a slučování nahrávek i na cestách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Myslelo se také na hráče, pro které je připraven tzv. Game Enhancer, který dovolí hru přímo nahrávat včetně vašeho hlasu, který navíc můžete libovolně modifikovat. K Xperii 5 lze také připojit herní ovladač DualShock 4.

Sony Xperia 5 přijde do prodeje druhý týden v říjnu s předinstalovaným operačním systémem Android 9.0 Pie. K předobjednání však bude již od příštího týdne, a to v modré, červené, černé nebo šedé variantě. Cena činí příjemných 19 990 Kč a příjemným bonusem bude i to, že k prvním předobjednávkám Sony přibalí bezdrátová sluchátka WF-1000XM3 s potlačením okolního hluku v hodnotě 6 500 Kč. Nabídka sluchátek je platná do vyčerpání zásob.

První pohled na Xperii 5:

Sony Xperia 5
rozměry a hmotnost: 158 × 68 × 8,2 mm, 164 g
displej: 6,1", kapacitní OLED, 1 080 × 2 520, 449 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1600|1800 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 140 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 855 (8× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
64 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (13) Další článek: Spekulace měly reálný základ. Samsung Galaxy Fold se začne prodávat již zítra

Témata článku: Sony, , , , , , , , , Sony Xperia 5, Poměr stran, Škoda, Dolby Atmos, Sluchátko, Full HD, Telefon, Reproduktor, Cinema, NEC, Kompakt, Foťák, Game Enhancer, Smart Connect, Výbava, Objektiv,