Snapdragon vs. Exynos. Jak dopadl Galaxy S10 v benchmarkovém srování?

S roční odmlkou je tady opět srovnání americké a evropské verze, tentokrát Samsungu Galaxy S10. Jihokorejský výrobce v USA vždy své topmodely osazuje aktuálním vlajkovým čipsetem od Qualcommu, aktuálně se jedná o 7nm Snapdragon 855. V Evropě však Samsung používá vlastní čipsety Exynos, v případě Galaxy S10 se jedná o 8nm Exynos 9820. Jak si stojí oba čipsety, pokud je u stejných modelů proženeme stejnými benchmarky?

  Galaxy S10 (Exynos 9820) Galaxy S10 (Snapdragon 855)
Antutu 329 546 356 817
Geekbench Single-Core 4 520 3 457
Geekbench Multi-Core 10 262 10 587
GFXBench Manhattan 56 fps 38 fps
GFXBench Car Chase 38 fps 23 fps
Jetstream 89 815 113 467

(Zdroj: Phonearena)

Obě testovaná zařízení běžela na stejné verzi softwaru, v případě benchmarku Antutu se ukázal poměrně výrazný rozdíl ve výsledcích obou modelů. Proto je poměrně překvapivé, že v jednojádrovém testu Geekbench výrazněji zvítězila evropská varianta, v případě vícejádrového testu byly výsledky srovnatelné.

Exynos vs. Snapdragon: Co na to Samsung?

Oficiálním stanovisko Samsungu k rozdílnému nasazovaní čipsetů Exynos a Snapdragon do svých topmodelů je tato univerzální formulace: „V závislosti na regionu se Galaxy S10 prodává, buď s Exynosem 9820 (Series 9), nebo se Snapdragonem 855. Oba jsou špičkové čipsety nové generace, které poskytují prémiovou uživatelskou zkušenost.“

Neoficiálně se hovoří o licenční dohodě Samsungu a Qualcommu. Můžeme se domnívat, že čipset vlastní výroby vyjde jihokorejce levněji, než když jej musí „nakupovat“ od Qualcommu. A dohoda na americké půdě má navíc Samsungu znemožňovat nasazení vlastních čipsetů, proto musí jihokorejci využívat Snapdragony. Oficiálně se však k této záležitosti trvající již několik let žádná ze zainteresovaných stran nevyjádřila.

Dalším překvapením byl test GFXBench Manhattan 3.1, v němž se k ideálním 60 fps přiblížila evropská verze s 56 fps. Snapdragon 855 v testu se svými 38 fps zapadl spíše do průměru. Exynos dominoval i u v testu Car Chase, rozdíl ve frameratu však již byl o něco menší. S grafikou ve hrách se tak lépe popasoval čipset od Samsungu, benchmark JetStream testující výkon a rychlost prohlížení webu však dopadl přesně naopak. Výsledek byl u americké varianty o čtvrtinu vyšší, než u evropské „es desítky“.

Videopředstavení Samsungů řady Galaxy S10:

Chleba se však láme u testů výdrže, v nichž vydržela americká verze o 45 minut déle, než ta evropská. U obou však platí, že po jednodenním náročném dni budete večer hledat nabíječku. Výsledky srovnání jednotlivých čipsetů tedy vychází dost podobně. Snapdragon 855 má u Galaxy S10 o něco lepší výdrž na jedno nabití, Exynos 9820 pak nabídne lepší a plynulejší grafiku při hraní her. Mezi čipsety nejsou žádné propastné rozdíly, jak by se zprvu mohlo zdát.

Diskuze (32) Další článek: Vidí i ve skoro úplné tmě. Podívejte se, jak fotí Huawei P30 Pro se čtyřmi objektivy

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10 512GB, Samsung Galaxy S10+, Samsung Galaxy S10+ 1TB, Samsung Galaxy S10e, Čipset, Evropa, Snapdragony, Srování, Test, Dopad, Geekbench, Jak, Samsung řady Galaxy, FPS, Manhattan