Samsung vysvětlil, jak u Galaxy S10 šetří energii pomocí umělé inteligence

Samsung již při představení Galaxy S10 oznámil, že systém bude hojně využívat umělou inteligenci, a to zejména s ohledem na spotřebu baterie. AI Engine se stará o optimalizaci využití baterie, procesoru, RAM a také hlídá teplotu zařízení. Na papíře zní tyto novinky zajímavě, v praxi však v systému nejsou vidět, protože vše probíhá na pozadí. Jak konkrétně tedy Samsung u řady Galaxy S10 využívá umělou inteligenci?

Umělá inteligence se v první řadě učí vaše návyky při používání aplikací. Pokud třeba po uzavření fotoaparátu často spouštíte Messenger, modul Pre-Loading jej automaticky přednačte spolu se spuštěným fotoaparátem. Do paměti se tak „nesahá“ nadvakrát, navíc se Messenger spustí o něco rychleji, než kdyby se načítal samostatně. Přednačtení funguje spolu s vRamDiskem, který do RAM přednačítá tzv. resources, např. okna aplikací nebo obrázky.

Umělá inteligence ví, na jaké stránce launcheru se aplikace nachází, takže dokáže přednačíst resources pro všechny aplikace na jedné dané stránce. Pokud si dáváte zkratky na aplikace vedle sebe, znamená to nejspíše to, že se jedná o aplikace, které spouštíte často po sobě.

Tzv. Intelligent Battery Management System navazuje na režim Google Adaptive Battery. Základem je analýza dat o používání aplikací, která umožňuje pošetřit systémové zdroje a baterii pro aplikace, která používáte, a omezit výdej energie na ty aplikace, které jste si jednou nainstalovali a dlouho nepoužili. Ten se dělí na dvě podkategorie - App Leveling a Adaptive Power Saving.

App Leveling nabídne čtyři úrovně. V případě, že aplikace nevyužíváte, je na prvním místě jejich „zmražení“. Postupné omezení systémových zdrojů a běhu na pozadí přichází s úrovní dva, která aplikace ukončí do „standby“ režimu. Ve třetím kroku jsou aplikace uspány, takže nemohou komunikovat na pozadí. Po 30 dnech od posledního spuštění aplikace je aktivován systémový App Disabler, který aplikace od zdrojů odstřihne úplně, dokud je znovu ručně nespustíte.

Představení smartphonů řady Galaxy S10 od Samsungu:

Poslední softwarovou záležitosti je adaptivní úsporný režim, který se opět učí to, jaké aplikace používáte v rámci dne, a pokud zjistí odchylku, např. chybějící očekávané odpolední hraní her, může aktivovat adaptivní úsporný režim, který ušetří zdroje, které by jinak byly předchystány pro mobilní hraní. Adaptivní úsporný režim lze nastavení vypnout, telefonu přitom může trvat až 30 dní, než si na vaše využívání aplikací patřičně navykne. 

Zdroj Samsungmobilepress

Diskuze (13) Další článek: Samsung Galaxy A70 dostal 32Mpx foťáky a 4 500mAh baterii s 25W nabíjením

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10 512GB, Samsung Galaxy S10+, Samsung Galaxy S10+ 1TB, Samsung Galaxy S10e, Samsun, AI Engine, Samsung u řady Galaxy, AI Powered, Úsporný režim, Jak, SA & amp, Samsung Galaxy, Performance, Samsungmobilepress, Inteligence, Režim,