Rubinův Essential Phone je definitivně propadák. Neprodalo se ho ani 100 tisíc kusů

Jeden z prvních bezrámečkových telefonů Essential Phone nelze považovat za úspěšný model. Podle ředitele výzkumné agentury IDC Francisca Jeronima se jej v loňském roce prodalo globálně pouze 88 tisíc kusů. Nastartování poptávky nepomohlo ani výrazné snížení cenovky o 200 dolarů, ke kterému došlo pouhé dva měsíce od uvedení na trh. Už tento krok naznačoval, že Essential Phone není úplně horké zboží.

Telefon představila na sklonku loňského jara společnost Essential, za kterou stojí „otec Androidu“ Andy Rubin. Vedle Xiaomi Mi Mix to byl tehdy jediný bezrámečkový smartphone s neokoukaným designem a navíc vidinou čistého a tedy vždy aktuálního Androidu. O alespoň střídmém úspěchu Essential Phone tehdy málokdo pochyboval.

Telefon se ale už od svého uvedení potýká s potížemi. Nejdříve to bylo pozdní dodání na trh, které se proti avizovanému červnu 2017 odsunulo až na závěr léta. Následně se objevily problémy s fotoaparátem a zejména četné softwarové chyby, které je sice možné opravit pomocí updatů, ale zvláště při použití čistého systému Android pod dohledem jeho zakladatele značně překvapují. Firma nicméně počítá s nástupnickým modelem, u kterého se chce předchozích chyb vyvarovat.

Essential Phone jsme vyzkoušeli i u nás v redakci:

Diskuze (9) Další článek: Patenty vše prozradily. Galaxy Note 9 dostane čtečku otisků zabudovanou v displeji

Témata článku: Essential, , , , , , , , , Essential PH-1, Kus, Čistý systém, Neokoukaný design, Propadák, Loňský rok, Dodání, Telefon, Pozdní dodání, Uvedení, Essential Phone, ESS, Horké zboží, Andy, Úspěšný model, Pouhý měsíc,