Qualcomm žaluje Apple. Chce zakázat výrobu i prodej iPhonů v Číně

Qualcomm s Applem se v poslední době nemají zrovna rádi, což ukazují i žaloby za porušení patentů z obou stran. I to je jedním z důvodů, proč Apple stále více spoléhá na čipsety od Intelu. Tentokrát se Qualcomm pustil do Applu na jednom z největších trhů.

Čína je pro Apple zásadně důležitý trh. V posledním čtvrtletí znamenala 17 % obratu a když se podaří vyřešit některá z omezení, růstový potenciál je obrovský. A právě v Číně podal Qualcomm žalobu na Apple, který prý porušuje jeho patenty týkající se správy napájení a vylepšeného dotykového ovládání Force Touch. Technologie se používají v iPhonech, a tak Qualcomm žádá zastavení jejich výroby a prodejů.

Je jasné, že Apple nedovolí zastavení výroby, i kdyby měl případnou pokutu zaplatit a řešit spor později. Tady nejde už jen o těch 17 % příjmů firmy, v ohrožení je výroba iPhonu pro celý svět, tzn. 55 % příjmů celého Applu, protože přesně tolik v posledním kvartálu přinesl prodej iPhonů.

Dle analytiků webu Bloomberg jde ale o patenty, které nejsou nijak zásadní a tak se Qualcomm snaží s novou žalobou spíše jen zvýšit tlak pro jednání s Applem ve starších a důležitějších sporech.

Jak se Applu povedla poslední evoluce iPhonu? 

Diskuze (5) Další článek: OnePlus slibuje, že koncem října upraví politiku „špehování“ svých uživatelů

Témata článku: Apple, , , , , , , , Dotykové ovládání, Poslední čtvrtletí, Celý svět, Pro +, Zastavení, Růstový potenciál, Zak, Žal, Force Touch, Cin, Největší trh, Poslední doba, Výroba, Poslední kvartál, Giant, Bloomberg, Prodej,