Prozváněči znovu v akci. Pokud máte zmeškaný hovor z neznámého zahraničního čísla, nevolejte zpátky

Máte zmeškaný hovor od už na pohled podivně vypadajícího čísla? Pak na něj určitě nevolejte zpátky. Nic se nedozvíte a zbytečně utratíte. Jedná se o známý podvod s prozváněním zvaný „wangiri“, který se v Česku už v minulosti vyskytl. Aktuálně na něj upozorňuje Vodafone.

Podle operátora jsou tuzemští zákazníci opět pod palbou prozváněcích telefonátů, tentokrát hlavně z předvoleb +225 (Pobřeží slonoviny), +247 (Ascension), +678 (Vanuatu) a dalších. To asi nebudou místa, odkud člověk obvykle očekává nějaký hovor. Pro připomenutí – česká mobilní předvolba, kterou máme od pohledu zažitou, je +420, slovenská potom +421. Většina předvoleb evropských zemí začíná trojkou nebo čtyřkou, a tato čísla obvykle podvodníci pro svoje nekalé praktiky nepoužívají.

Úskalí podvodu wangiri, který má za úkol co jiného, než dostat z vás opět nějaké ty peníze, spočívá v tom, že mezinárodní hovory nejsou u většiny operátorských tarifů součástí paušálu a jsou tudíž zpoplatněny zvláštní sazbou. Navíc nejsou ani úplně levné (zhruba 10-15 Kč za minutu). Do mimoevropských zemí se obvykle hned po sestavení spojení naúčtuje celá první minuta, takže i kdybyste si vyslechli pouze několikasekundové ticho, desetikoruna je pryč.

Vodafone uvádí, že situaci s prozvánějícími čísly monitoruje a podvodná čísla průběžně blokuje, aby na ně nebylo možné volat zpět. Podvodníci však mohou telefonní čísla měnit, proto operátoři nedokáží prozvánění zcela zamezit. Pokud do zahraničí běžně nevoláte a chcete mít jistotu, že omylem nezavoláte nazpět na takové číslo, můžete si odchozí volání do zahraničí zablokovat na infolince nebo v zákaznické samoobsluze.

Princip podvodů s prozváněním (tzv. wangiri):

Podvodníci, kteří wangiri (nebo také „one ring and cut“) scénář organizují, ho realizují skrze alternativní či IP operátory, kteří nerespektují platné číselné řady pro telefonní čísla. Zákazník, který volá zpět například do Alžíru, hovor do této země v reálu neuskuteční, protože je přesměrován. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je téměř nemožné.

Diskuze (29) Další článek: T-Mobile přidá předplacenkářům kredit jako bonus. Musí ale dobít přes aplikaci

Témata článku: , , , , , , , Nekalá praktika, Předvolba, Vanuatu, Evropská země, Zmeškaný hovor, Číselná řada, Hovor, Operátor, Alternativní operátor, Mezinárodní hovor, Pro +, Operátorských tarif, Česká republika, Poplatek, Pobřeží slonoviny, Telefonní číslo, Číslo, Tuzemský zákazník