Přehled: Pozor na Švýcarsko, drahé je teď se všemi třemi operátory

  • S evropskou regulací roamingu zdražilo Švýcarsko a Andorra
  • O2 a Vodafone zredukovali počet zemí, které dosud řadili do zóny EU
  • T-Mobile nic neměnil, ale drahý byl už dříve

Od půlky června platí v zemích EU roamingová regulace a při cestách nepochybně ušetříme. Operátoři si však výpadek příjmů kompenzují jinde, třeba roamingovými poplatky mimo EU. Před pár dny jsme psali o tom, že Vodafone přeřadil ze zóny EU Švýcarsko a ceny vzrostly až 154× (u datových služeb).

Zapátrali jsme v minulosti v aktuálních cenících a zjistili jsme, že Vodafone v tomto není sám. Neunijní Švýcarsko ze zóny EU vyřadilo i O2. T-Mobile je konzistentní, Švýcarsko do EU neřadil ani v minulosti. U O2 je to složitější. V tarifu Svět basic (euroregulační) Švýcarsko do EU nepatřilo a nepatří, naopak v tarifu Volání bez hranic Švýcarsko do EU patřilo a patří. 

Pozn. red.: Původní chyba opravena ve 21:15.

Shrnuto a podtrženo, draho je teď u všech tří operátorů:

  • O2: 42 Kč/min, příchozí hovor 24 Kč/min, SMS 12 Kč a 1 MB 240 Kč

  • Vodafone: 31 Kč/min, příchozí hovor 18 Kč/min, SMS 10 Kč a 1 MB 252 Kč

  • T-Mobile: 35 Kč/min, příchozí hovor 18 Kč/min, SMS 10 Kč a 1 MB 75 Kč

U O2 je zajímavé, že MMS (9,60 Kč) je levnější než SMS (12,10 Kč). Pokud míříte primárně do Švýcarska, může se u O2 vyplatit dočasně přepnout na roamingový tarif Volání bez hranic. S ním však přijdete o výhody regulovaného roamingu v EU (tarif se u O2 jmenuje Svět basic). Minutová sazba 3,50 Kč/min sice vypadá zajímavě, ale počítat musíte i se spojovacím poplatkem 49 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Oprava: ve Švýcarsku se propojovací poplatek neplatí. V tarifu Volání bez hranic je totiž Švýcarsko součástí zóny EU.

Na internet je možné využít balíček Top Svět (150 MB za 499 Kč).

Klepněte pro větší obrázek
Druhá možnost pro zákazníky O2 - tarif Volání bez hranic. 

Malá Andorra s velkou přirážkou

Malé knížetství mezí Francií a Španělskem nepatří mezi top dovolenkové destinace, ale pro pořádek uvádíme, že z pohledu Vodafonu už nepatří ani do zóny EU (ceny stejné jako Švýcarsko). Ještě loni ho tam přitom Vodafone počítal stejně jako T-Mobile. Magentový operátor ale Andorru v zóně EU ponechal. U O2 zůstává v zóně 2 (evropské země mimo EU).

Rozdělení zemí do zón

Takhle EU oslavuje konec roamingu:

Diskuze (33) Další článek: Spin Remote SDC-1: Takový ovladač vaše chytrá domácnost ještě neviděla

Témata článku: , , , , , , , Volání bez hranic, Regulovaný roaming, Operátor, Francie, Roamingová regulace, Přehled, Švýcarsko, Andorra, Pře, World Roaming, Spojovací poplatek, Minutová sazba, Datová služba, Příchozí hovor, Sazba, MMS, Pořádek, Pozor,