Natočte si EKG u chytrých hodinek od Samsungu. Ukážeme vám, jak na to

  • Už dva modely chytrých hodinek od Samsungu podporují natočení EKG
  • Samsung však v Evropě stále čeká na potřebné schvalovací procesy
  • Pokud máte zájem, lze točení EKG na hodinkách aktivovat neoficiálně, ale na své vlastní riziko

Samsung u hodinek Galaxy Watch3 sice myslel na hardware pro měření krevního tlaku a natočení EKG, ovšem kvůli chybějícím certifikacím v Evropě není žádná z těchto funkcí v hodinkách oficiální cestou k dispozici. Není to však žádné tajemství, Samsung absenci těchto dvou funkcí avizoval již při představení hodinek, a my jsme si to v jejich recenzi jen potvrdili. V dnešním článku vám však i přesto ukážeme, jak si můžete neoficiálně spustit natočení EKG i v Česku.

Po návodu, jak změřit krevní tlak si můžeme neoficiálně ukázat i natočení EKG na nejnovějších hodinkách Galaxy Watch3 i na starších Galaxy Watch Active2. Postup je rámcově stejný jako v našem předešlém článku, budete jen potřebovat novější aplikaci Samsung Health monitor pro smartphone řady Galaxy a také stejnojmennou aplikaci pro hodinky s Tizenem. Vše navíc vyřešíte pomocí telefonu a hodinek, počítač nebudete vůbec potřebovat. V opačném případě by byl postup aktivace EKG řádově složitější.

Důležité upozornění

Samotný postup aktivace EKG provádíte na své vlastní riziko, funkce nebyla schválena pro použití v Česku, takže je vše bez jakékoliv záruky. Navíc se jedná jen o informační měření, v případě jakýchkoliv zdravotních problémů je vždy důrazně doporučena okamžitá návštěva lékaře. Měřit EKG pomocí hodinek navíc nesmíte tehdy, pokud používáte defibrilátor nebo máte implantované jiné elektronické zařízení.

A můžeme se do toho pustit. Nejdříve přejděte v hodinkách do Nastavení - O hodinkách - Software a pětkrát poklepejte na Verze Softwaru. Tím aktivujete Vývojářský režim. Musíte však ještě přejít o úroveň výše, odrolovat úplně dolů a aktivovat položku Ladění tak, aby byla na hodnotě Zapnuto. V mobilní aplikaci Galaxy Wearable přejděte do sekce O hodinkách, kde aktivujte položku Instalovat neznámé aplikace.

Následně je třeba do telefonu nainstalovat aplikaci APK4TPK nebo aplikaci TPKpusher (často funguje jen jedna z nich), současně přitom buďte připojeni k hodinkám přes Bluetooth. V telefonu potvrďte instalaci pluginu do hodinek, a čekejte, než se vám v hodinkách ukáže na poslední pozici v hlavní nabídce aplikace Samsung Health Monitor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Měření na hodinkách Galaxy Watch3

Do smartphonu si stáhněte a nainstaluje stejnojmennou aplikaci, jejíž aktuální upravenou verzi naleznete zde. Samozřejmě je možné, že postupem času dojde k updatu obou aplikací, takže si budete muset na internetu najít jejich novější upravené verze.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ve smartphonu si můžete natočená EKG prohlédnout v aplikaci Samsung Health Monitor

Spusťte aplikaci v hodinkách, přejděte na měření EKG, a následně bude třeba pokračovat v telefonu v aplikaci Samsung Health Monitor. Ta vám ukáže základy měření, nastavíte si v ní profil (jméno, příjmení, pohlaví a věk), odsouhlasíte všechny podmínky používání, a až poté se dostanete k fyzickému natočení EKG na hodinkách. Stačí si umístit hodinky na zápěstí a ukazováčkem druhé ruky se dotknout bočního tlačítka, které vás jinak vrací o úroveň zpět. Jeho součástí je totiž druhá elektroda. Tu hlavní najdete na vnitřní straně hodinek.

Jak probíhá točení EKG v hodinkách od Samsungu?

Samsung zatím natočená data nesynchronizuje s aplikací Samsung Health, ke svým měřením se tak dostanete jen přes aplikaci Samsung Health Monitor. Z natočených EKG můžete mít i grafický výstup v PDF, kde je vidět hardware a jsou zde zaznačeny případné symptomy, které jste při měření pociťovali. Tento dokument lze v případě potřeby nasdílet lékaři.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové PDF s naměřeným EKG, které lze rychle nasdílet

Dokud však funkce nebude v Česku oficiálně schválená, má pouze nezávaznou informační hodnotu. Schvalovací procesy jsou navíc dost dlouhé, je tedy velmi složité předpovídat, kdy se hodinky od Samsungu v Evropě dočkají kýžené certifikace.

Samsung tedy v měření EKG stále dohání hodinky Apple Watch, které se v Česku naučily oficiální cestou točit EKG již loni v květnu.

Proč má smysl EKG v hodinkách?

EKG v hodinkách sice ozřejmí jen jednu z celé řady srdečních arytmií (porucha rytmu srdce), fibrilaci síní, avšak tu nebývá vždy snadné odhalit. Lékař vám nemůže předepsat léčbu, dokud nemá důkaz o tom, že skutečně máte fibrilaci síní. Ta se často vyskytuje zcela náhodně a sporadicky, někdy je z EKG patrná neustále, avšak může se objevit i jednou v měsíci v pětiminutovém „okně“. Při fibrilaci síní se může vytvořit srdeční sraženina, která by mohla být život ohrožující.

Výhodou EKG na zápěstí je možnost rychlé orientační diagnostiky, pokud se zrovna necítíte dobře. Výsledné „natočené“ EKG z hodinek může posloužit jako podklad pro vašeho praktického lékaře, který vás na jeho základě může poslat ke kardiologovi na další potřebná vyšetření a nasazení léčby. K odhalení fibrilace síní se běžně používají tzv. EKG holtery, které však máte na sobě nasazeny jen jeden den po 24 hodin, v průběhu nichž se fibrilace nemusí vůbec objevit. Výhoda hodinek je tedy v tom, že je máte nasazeny neustále, takže si můžete EKG natočit prakticky kdykoliv a kdekoliv, a to i v delším časovém úseku.

Diskuze (46) Další článek: Biometrie v akci. V obchodech Amazon GO už zaplatíte obrazem dlaně

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Fibrilace síní, Samsung Health Monitor, Česká republika, Orient, Točení, Galaxy Wearable, Evropa, Nastavení, Samsung Health, Internet, Tizenem, Symptom, Aplikace, Samsun, Natočení, Úkaz,