Mobily se v centru Prahy připojují do sítě jiného českého operátora. Jak je to možné?

„Už několikrát se mi stalo, že mě mobil ve vlaku z Vršovic na Hlavní nádraží upozornil na odpojení dat, protože se nacházím mimo domovskou síť. Někdy jen na chvíli, dnes telefon vydržel v roamingu i na perónu Hlavního nádraží. Roaming uprostřed Prahy?! Po zapnutí/vypnutí režimu letadlo se telefon vrátil do své domovské sítě. Co za tím je? Chyba telefonu? Chyba operátora? Sdílení sítí? Nebo se v té oblasti něco testuje?“ ...ptá se mobilmaniak Miroslav Klimeš. Tentokrát se SIM karta Vodafonu připojila do sítě T-Mobilu a v jiných kombinacích operátorů nám podobné případy hlásíte z celé republiky.

Takže co se vlastně děje? Proč mobily roamují i v centru hlavního města? Vysvětlení je docela jednoduché.

Telefon se při nedostupné domovské síti přihlásí do sítě konkurenta kvůli možnosti uskutečnit tísňové volání. Takže zákazníkovi Vodafonu sice na displeji svítí T-Mobile, ale nemůže dělat nic jiného, než volat na čísla 112, 150, 155 a 158. A jak je možné, že telefon nemá signál své domovské sítě v samotném centru Prahy? Za to může kovový vagón, který funguje jako velmi účinná Faradayova klec a připraví vás o signál.

Diskuze (16) Další článek: Únorový ceník T-Mobilu: Nejlevnější chytrá Nokia a o 3 tisíce levnější Samsungy

Témata článku: , , , , , Hlavní město, Vršovice, Praha, Sít, Centrum, Tísňové volání, Jin, Jak, Centr, Klec, Český operátor, Vagón, Cent, Mobil, Síť, Podobný případ, Celá republika, Domovská síť, Operátor, Hlavní nádraží,