Mobilní internet u nás není až tak drahý. ...když se srovnáme s Uzbekistánem a Nigérií

  • Čeští operátoři jsou drazí zhruba stejně jako britští či němečtí
  • Za data si nechají pořádně zaplatit v zemích Beneluxu
  • Nejhůř je na tom Afrika, na „giga“ tam trhnou skoro 1 000 Kč

Analytici švédské společnosti Tefficient se před Vánoci zaměřili na to, jak který operátor na datech vydělává. Pro zajímavost: tržba z jednoho GB se u operátorů pohybuje v přepočtu od 8 Kč po necelou tisícovku. V ČR jsou to skoro čtyři stovky.

Je toho ale víc, analýza na str. 4 jmenuje evropské země, kde je to s daty největší bída: Řecko, Česko, Portugalsko, Německo, Belgii, Nizozemí a Itálii:

Klepněte pro větší obrázek
Tmavší sloupec je průměr na SIM za 1. pololetí 2017, světlejší průměr na SIM za 3. čtvrtletí 2017. ČR reprezentuje T-Mobile druhý z prava.

Tefficient oslavuje trio operátorů: finský DNA, rakouskou 3 (Drei) a finskou Elisu. Detaily najdete v analýze, ve zkratce:

  1. DNA: 14,7 GB/SIM za 1. pololetí 2017, 16.5 GB za Q3 2017
  2. Drei: 14,3 GB/SIM za 1. pololetí 2017
  3. Elisa: 12,2 GB/SIM za 1. pololetí 2017, 13,6 GB za Q3 2017

Není divu, že výše uvedení operátoři mají nejnižší příjem na jednotku, v tomto případě na 1 GB. Prodají jich ale hodně, takže nekrachují...

1 GB hodí nejvíc v Africe

Následující graf (str. 12) ukazuje, kteří operátoři na 1 GB vydělají nejvíc. Nejlépe je na tom africký operátor MTN v Nigérii a Jihoafrické republice, v závěsu je řecký Vodafone. Čtvrtý od konce se umístil uzbecký Beeline. Pod českým T-Mobilem ale najdeme i operátory na tzv. vyspělých trzích: například v zemích Beneluxu. Zde je to ovšem dáno vysokou kupní silou.

Klepněte pro větší obrázek
ČR zastupuje v analýze T-Mobile

Operátoři, kteří nejvíce vydělávají na datech:

Klepněte pro větší obrázek
Zdají se vám data u našich operátorů drahá? Může být hůř...

Když spojíme obojí dohromady, vyjde nám tento graf:

Klepněte pro větší obrázek
Český T-Mobile hraje málo muziky za hodně peněz, v ideálním případě by měl na křivce ARPU a za stejné peníze nabízet výrazně více dat
Diskuze (42) Další článek: Samsung Gear Sport: symbióza dvou odlišných světů [recenze]

Témata článku: , , , , , , , , SIM, MOBI, Evropská země, Arpo, Benelux, Tma, MTN, Portugalsko, Stejný peníze, Závěs, Itálie, Sloupec, Afrika, Data, Beeline, Giga, Nen