Jolla Sailfish: Krásná alternativa k Androidu, které chybí zásadní trumf [vyzkoušeno]

  • Odešli z Nokie a vybudovali operační systém Jolla Sailfish.
  • Má krásnou grafiku, návykové ovládání a aplikace z Androidu.
  • Chybí ale důvod, proč nesáhnout rovnou po Androidu.

Jolla v průběhu října nabídne mobilní operační systém Sailfish pro smartphone Sony Xperia X. Zdá se vám šílená už myšlenka, že se někdo zkouší postavit dominujícímu Androidu a Apple iOS? Pak dodám, že Jolla za svůj software požaduje 50 eur. Ale dejme alternativě šanci. Jaký je Sailfish?

Na instalaci do Xperie X budete potřebovat odemknutý bootloader a počítač s operačním systémem Linux nebo MacOS, proces zabere jen pár minut. Ovládání je založené na gestech a funguje skvěle, vše vás naučí výukový program po prvním spuštění systému. Gesta se liší třeba i tím, jestli prstem táhnete z úplného kraje obrazovky nebo začnete o kousek blíže středu displeje.

Sailfish nemá klasickou domovskou obrazovku, místo ní je seznam spuštěných aplikací, do kterých můžete přejít, ukončit je a měnit jejich pořadí. Tažením do strany zobrazíte předpověď počasí, kalendář a informace o posledních stažených souborech. Pokud na této obrazovce potáhnete prstem dolů, dostanete se k ovládání bezdrátových technologií (WiFi, Bluetooth, režim letadlo atd.). Můžete zde také rovnou spustit hledání na internetu nebo pořídit selfie.

Zkratky v této roletce lze editovat, jsou jich desítky a kdo někdy používal Android, bude se cítit jako doma. Tažení prstu z horního okraje displeje vyvolá nabídku změny vyzváněcích profilů (kromě hlasitosti a pravidel, kdo se dovolá, se změní také tapeta, takže na první pohled víte, který režim je aktivní). Tažení z dolního okraje vytáhne menu / seznam aplikací.

Aplikace lze brát ze tří zdrojů:

  1. Jolla Store: pestrý výběr aplikací, většinu ale pravděpodobně nebudete znát, ani nikdy potřebovat. Naopak ty nejznámější aplikace chybí.
  2. Alternativní obchod s Android aplikacemi: Nepodařilo se mi spustit. Klasický Google Play z licenčních důvodů chybí.
  3. Ruční instalace Android aplikací, stačí tedy sehnat APK soubor. Zatím to nefunguje úplně spolehlivě, ale pokud to vývojáři vyřeší, mají zajištěný dostatek aplikací. 

V tuto chvíli systému chybí čeština. Nabídka nastavení je velmi stylově zpracovaná a najdete zde spousty voleb. Pokud prstem potáhnete směrem doprava, vracíte se o jednu úroveň zpět. Pokud prstem stejným směrem táhnete od kraje displeje, danou aplikaci vždy rovnou opouštíte.

Systémové aplikace se ovládají velmi pohodlně, gesta fungují spolehlivě všude. Předinstalovaný je dialer (telefon), kontakty, zprávy, kalendář, galerie, fotoaparát, poznámky, počasí, příkazový řádek, emailový klient, kalkulačka a internetový prohlížeč. Je zde tedy vše důležité, zatím ale systém nefunguje vždy na sto procent a i na videu uvidíte, že občas zadrhává. Líbí se mi bezproblémové fungování v režimu landscape, chválím také stabilitu systému (mám spuštěných 12 aplikací a telefon má stále dostatek operační paměti). Systém jako celek je výborně konfigurovatelný a můžete si jej výrazně přizpůsobit k obrazu svému. Pokud se vyřeší instalace Android aplikací, neměl bych problém Sailfish používat na svém hlavním telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka z Jolla Sailfish.

Sailfish je velmi zajímavý operační systém a jeho potenciál je velký. Otázkou ale zůstává, jakou má šanci uspět ve světě, kde dominují se svými operačním systémy společnosti Apple a Google. Výhodou Androidu je jeho obrovská rozšířenost, bez (větších) problémů funguje na tisících různých telefonů, Apple pak nabízí komplexní ekosystém s kontinuálním vývojem, navíc má velmi věrné fanoušky a kdo jednou kompletně přejde na produkty Apple, těžko je bude opouštět. Oba systémy pak nabízí neuvěřitelné množství aplikací.

 

Tady prostě chybí důvod...

 

Sailfish je zajímavý pokus. Uživatelské prostředí je povedené, podpora aplikací z Androidu zajistí přísun softwaru. Chybí ale fundamentální výhoda, proč by někdo měl tuto alternativu používat. Proč rovnou nesáhnout po Androidu, kde všechno funguje bez komplikací? Pro někoho tou výhodou bude fakt, že systém neposílá data o uživateli Googlu nebo Applu, ale většině to stačit nebude.

Chtít po výrobcích telefonů poplatek za operační systém, který u Googlu dostanou zdarma/levněji, také není nejlepší cesta k úspěchu. Bylo by fajn mít alternativu k hegemonii Google/Apple, ale dokud Sailfish nenajde nějaký stěžejní trumf...

Diskuze (14) Další článek: Pokémonní mánie stále trvá. Safari Zone v Praze v sobotu zaplavily stovky hráčů

Témata článku: , , , , , , , , , Sony Xperia X, Operační systém, Alternativní obchod, Jolla v, Neuvěřitelné množství, APK, Emailový klient, Přežití, Výukový program, Komplexní ekosystém, Trumf, První pohled, Kter, Android aplikace, Boot, Vyzváněcí profil,