Facebook vás chce non-stop sledovat. Vy mu to dovolíte a ještě poděkujete

  • Facebook chce znát vaše GPS souřadnice. Nonstop
  • Vědomě mu ta data asi nedáte, ale stačí malý trik...
  • Rozmyslete si, než použijete sdílení polohy v Messengeru

Máte iPhone, nainstalujete Facebook, nainstalujete Messenger. Při prvním spuštění se aplikace zeptají, zda (a jak) chcete sdílet polohu...

  • Nikdy – nefungovaly by vám některé služby, tuhle možnost asi nezvolíte
  • Vždy – druhý extrém, proč byste se nechali sledovat nonstop a ještě se tak obírali o energii z baterie?
  • takže patrně vyberete možnost, že Facebook smí použít vaši polohu pouze když máte zapnutou aplikaci

Jenže Facebook vaši polohu opravdu chce. Chce vědět, do jakých podniků, firem a obchodů chodíte. Znalost vašich lokací rozšiřuje Facebooku povědomí o vašich skutečných zájmech mimo online svět (proč chtějí vědět to?). Čím víc dat, tím přesnější zacílení reklamy. Facebook chce co nejvíce informací a pomůže si k nim nenápadným trikem.

Střih. O několik dnů/týdnů později jdete na schůzku a přes Messenger si vzájemně nasdílíte polohu (nová funkce z dubna 2017). Funkce je omezená na 60 minut, přímo v messengeru vidíte, jak běží odpočet. Aplikace si řekne o vyšší oprávnění k lokalizačním datům, vy jej samozřejmě odsouhlasíte, protože logicky chcete, aby protějšek viděl polohu i když telefon zamknete a hodíte do kapsy. Toto oprávnění však za hodinu nevyprší, platí napořád.

To je celé. Facebook má, co chtěl. I když aplikace Facebook ve vašem iPhonu má přístup k  lokalizaci pouze při spuštění aplikace, stejně se firma dostane k vašim full-time datům, protože je získá z Messengeru (který patří Facebooku).

Jak šmírovat přes Google Mapy a jak se tomu bránit:

Diskuze (61) Další článek: Samsung zveřejnil „How to“ videa pro focení s Galaxy S8 a Galaxy S8+

Témata článku: , , , , , , Online svět, Souřadnice, Drobná změna, Sdílení, Prodejce, Jednoduché sdílení, F +, Odpočet, Aplikace, První spuštění, Vaš, Sto, Lokalizační data, Data, Trik, Přesné zacílení, Poloha, Stop, Sledovat,