dTestu se podařilo v aukci vysoutěžit pouze dva nejnižší tarify. O ostatní nebyl zájem

  • Aukce tarifů dTestu skončila neslavně
  • Velcí operátoři se vůbec nezapojili
  • O dva vyšší tarify neprojevili zájem ani virtuálové

Aukce tarifů za výhodnější cenu pro registrované zájemce pořádaná spotřebitelskou organizací dTest je u konce. Ve čtyřhodinové aukci se v pátek 9. června vydražily pouze dva nejnižší tarify (Tarif A a Tarif B) s malými objemy dat. O dva vyšší tarify s možností dokoupení větších balíků dat neprojevil žádný z operátor zájem. Jednoduše proto, že firmám by se nevyplatily.

Už od minulého týdne víme, že do aukce se nezapojil žádný ze tří velkých síťových operátorů. Někteří to komentovali více či méně zcestnými argumenty, jiní raději mlčeli. Nikomu se totiž nechtělo do aukce, jejímž výsledkem by byl hromadný přechod 100 tisíc stávajících zákazníků na levnější tarify, když v současnosti je operátoři velmi pravděpodobně mají zaháčkované smlouvami s mnohem vyšším plněním.

Nabízela se tedy šance pro virtuály, kteří samozřejmě o každého nového zákazníka velmi stojí. Na rozdíl od síťových operátorů jsou ale limitováni velkoobchodními cenami jednotek od majitelů infrastruktury (T-Mobile, Vodafone, CETIN). A zde je cena zejména u mobilních dat stále relativně vysoká. Zřejmě proto zůstala nabídka dvou tarifů s větším objemem dat bez odezvy.

Dva tarify pro nenáročné zákazníky

dTest vyhlašuje vítěze aukce pro nižší tarify A a B. Je jím virtuální operátor Mobil od ČEZ působící v síti O2, který za Tarif A (100 volných minut, 50 volných SMS) nabídl cenu 73,50 Kč. Stejný tarif obsahující 50 MB dat (tedy 100 volných minut, 50 volných SMS, 50 MB) bude stát 95,50 Kč. Po vyčerpání datového limitu si zákazníci budou moci dokupovat data po 250 MB za 58 Kč. 1 GB tedy přijde zhruba na „evropskou“ cenu 232 Kč.

Cena soutěženého paušálu Tarif B bez dat, který zahrnuje 500 volných minut a 250 volných SMS, bude 304 Kč. Zákazníci si budou moci zvolit stejný tarif zahrnující i 250 MB dat (tedy 500 volných minut, 250 volných SMS, 250 MB) za 364 Kč. V rámci tohoto tarifu je možné dokupovat data po 500 MB za cenu 93 Kč. Zde přijde 1 GB na 186 Kč.

V aukci byly vypsány ještě další dva tarify nabízející 1 000 minut, 500 SMS a 500 MB (s možným dokupem dat po 1 000 MB), respektive 9 999 minut, stejný počet SMS a 2 000 MB (s možným dokupem dat po 4 000 MB). Ty nebyly vysoutěženy žádným ze zúčastněných operátorů.

Aukci tedy můžeme hodnotit jako převážně neúspěšnou, protože data jsou čím dál důležitější službou. Potvrzuje to i ředitel dTestu Martin Černý: „Je smutnou realitou českého telekomunikačního trhu, že virtuální operátoři nemají možnost nabízet konkurenceschopné ceny velkých objemů dat. Dá se to shrnout jednoduše: velcí operátoři nechtějí, malí nemohou.“ Ve finále je na tom bitý spotřebitel.

Registrovaní účastníci dostanou informaci o vítězi aukce s nabídkou vysoutěžených tarifů. Do konce června mají čas na rozmyšlenou, zda chtějí nabídku využít. Pokud se rozhodnou pro změnu, nový operátor s nimi vyřídí formality potřebné k uzavření smlouvy. Neregistrovaní spotřebitelé, kterým se líbí nabídka tarifů vzešlá z aukce, mají stále možnost se dodatečně registrovat na webu kampaně www.ChciVyhodnejsiTarif.cz a ucházet se o místa, která se uvolní po těch, kteří se rozhodnou nabídku nevyužít. Registrace je stále nezávazná a bezplatná.

Diskuze (17) Další článek: Problémy, zdá se, vyřešeny. Neobjevil se žádný případ Galaxy S8 s vadnou baterií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , Zájem, PODA, Zájemce, Plnění, Velký objem, Nejnižší tarif, Stejný tarif, Síťový operátor, Malý objem, Telekomunikační trh