Co dělat, když vám odcizí mobil a jak ověřit, že nekupujete kradený?

  • Policie umí telefon vyřadit z provozu, alespoň u domácích operátorů
  • SIM kartu „blokněte“ přímo u operátora, vystaví vám novou
  • Pozor si dávejte na koupi z druhé ruky, vždy si ověřte IMEI

Znáte svoje možnosti v případě krádeže mobilního telefonu? Víte, co musíte udělat, aby se přístroj stal pro zloděje bezcenným? V první řadě kontaktujte svého operátora kvůli zablokování SIM karty. Hned poté se ale také obraťte na Policii ČR. Ta požádá všechny operátory o zablokování vašeho přístroje podle jeho výrobního čísla IMEI, čímž se znemožní další používání telefonu.

Databázi kradených telefonů Policie ČR najdete zde  

Mobil se tak stane pro zloděje bezcenným. Na policii se dostavte s účtenkou, fakturou, krabicí nebo záručním listem s výrobním číslem IMEI, které prokáží vlastnictví telefonu. Příslušník s vámi sepíše protokol a zadá telefon do databáze. Proto už při koupi mobilního telefonu pamatuje, že si máte ověřit, zda souhlasí výrobní číslo (IMEI) telefonu s obalem. Doklady prokazující vlastnictví telefonu pečlivě uschovejte.

Mějte na paměti, že Policie nemůže zablokovat:

  • ztracený mobilní telefon (blokace se týká jen odcizených mobilů)
  • mobilní telefon odcizený mimo území ČR
  • SIM kartu (lze ji ale zablokovat přímo u operátora)
  • mobil bez toho, aniž byste znali jeho IMEI a doložili příslušné doklady

Správní poplatek za blokaci se neplatí. Po oznámení odcizení mobilního telefonu následuje policejní šetření. V případě žádosti o odblokování mobilního telefonu může v některých případech rovněž následovat šetření (třeba když dvě různé osoby tvrdí, že jsou vlastníky mobilního telefonu mající shodné IMEI).

Pozor na koupě z druhé ruky

Při koupi mobilního telefonu si ve vlastním zájmu ověřte, zda IMEI zařízení odpovídá IMEI uvedenému na obalu mobilního telefonu (ten rovněž požadujte) a ověřte si, zda telefon není blokován (odpojte telefon od sítě operátora a po připojení na něj zavolejte).

A pozor, pokud Policii ČR úmyslně uvedete nesprávné údaje (přístroj by nebyl odcizen, doklady by byly falešné, atd.) můžete se dopustit spáchání přestupku proti pořádku ve státní správě dle ustanovení § 2 odst. 2 písm. b) zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích (ZoP), za který lze uložit pokutu do výše 20 000 Kč (§ 2 odst. 4 písm. b) ZoP).

Pozor, 1 MB uprostřed Evropy může stát až 240 Kč:

Diskuze (14) Další článek: TOP 5: nápady, které předběhly dobu

Témata článku: , , , , , Operátor, Evropa, Nesprávný údaj, Ztracený mobil, Odcizený mobil, IMEI, Mobil, Policie ČR, Koupě, První řada, Výrobní číslo, Výše, Žádost, Ustanovení, DEL, Mobilní telefon, MOBI, SIM, Jak, Šetření