Vědci říkají, že záření z mobilů zabraňuje demenci

Američtí vědci zjistili, že elektromagnetické záření ničí zhoubné buňky způsobující Alzheimerovu chorobu. Výzkum je ale teprve v plenkách.

Všemožné dosavadní zprávy o škodlivosti mobilů na lidské zdraví dávaly veskrze negativní závěry, nicméně průkaznost byla asi taková, jako posudky na české státní zakázky. Dle nedávno zveřejněné studie Jihofloridské univerzity v Tampě došli vědci k závěru, že záření by mohlo významně eliminovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Jak říká vedoucí výzkumu profesor Gary Arendash: „Když jsem viděl z okna své kanceláře studenty s mobily u ucha vždy na těch pár minut mezi hodinami, vsadil bych se, že poškozují mozkové funkce.“

A tak ho napadlo provést test na laboratorních myších tak, že je vystaví elektromagnetickému záření dvě hodiny denně po dobu osmi až devíti měsíců, což odpovídá každodennímu používání mobilu dospělým člověkem po dobu 25 až 30 let. Závěry, které ale nakonec publikoval ve vědeckém magazínu „Journal of Alzheimer's Disease“ jsou více než překvapivé, ba dokonce neuvěřitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Škodí mobily? Ano či ne? U hlodavců záření možná zabíjí buňky způsobující demenci, ale co takový lidský mozek? Odpověď snad přinese několikaletý výzkum

Ať už přikládáte podobným výzkumům jakoukoli váhu, tak vězte, že radiace (chcete-li záření), kterou vyzařují mobilní telefony, mělo na myši účinek pozitivní. Nejen že u myší se žádná demence neprojevila, ale záření dokonce v některých případech demenci zabránilo. „Nejprve jsme si říkali, tak moment, tady něco nehraje, tohle musí být nějaký omyl,“ říká Arendash. Ale prvotní výsledky byly správné, jelikož ho potvrdily i pozdější testy. Ty rovněž ukázaly, že geneticky upravené „Alzheimerovy myši“ naprogramované k rozvinutí demence si nějak uchovaly své vzpomínky po dlouhodobých dávkách elektromagnetického záření. „Zůstaly stejně rozumné jako obyčejné myši,“ říká Arendash, vedoucí výzkumu.

Po provedení pitvy se ukázalo, že ozařované myši mají méně shluků problematických proteinů souvisejících s Alzheimerovou chorobou, než neozařované myši. „Zdá se, že jsme otevřeli celou novou éru ve vědě zkoumající nervový systém v souvislosti s působením elektromagnetického záření,“ dodává Arendash. „Ale upřímně řečeno, budeme si muset počkat na dlouhodobější výsledky.“

Kolegové profesora Geryho Arendashe jako je například doktor Creighton Phelps z Národního institutu stárnutí shledávají výzkum jako velmi zajímavý a dodávají, že musí být chápán zcela předběžně, jelikož nyní nelze s jistotou říci, že mobilní telefony by mohly chránit lidské vzpomínky.

Dále je třeba vzít v úvahu, že vedle hlav myší jednoduše žádné zmenšené mobily během testu nebyly, nýbrž celá jejich těla byla doslova bombardována elektromagnetickým zářením. A tak se třeba mohlo stát, že záření mělo vliv úplně na jiné orgány, které posléze vyprodukovaly látky potlačující demenci a poslaly je do mozku, domnívá se Phelps. Čili záření se může ukázat jako prospěšné, ale s mobilními telefony to nemusí mít vůbec nic společného. Phelsp rovněž se zvědavostí očekává další výsledky z jiných výzkumných pracovišť.

Klepněte pro větší obrázek
Myši to nemají v životě snadné, pokud neskončí v laboratoři, stále jim hrozí útok predátora

Testu se zúčastnilo 96 myší, přičemž vědci jim dovedou implantovat amyloidní plaky, které jsou příznakem a příčinou Alzheimerovy choroby, přičemž takové myši časem hloupnou. Během testu byly myši soustředěny kolem malého vysílače, frekvence byla nastavena na 916 MHz, čili stejná na které pracují americké mobilní telefony. Záření bylo spouštěno vždy na jednu hodinu každý den ráno a večer. Po sléze byly myši testovány v bludišti a dalšími pokusy, které mají za cíl ukázat inteligenci zkoumaných jedinců.

Diskuze (29) Další článek: Na Facebooku slibují bezplatné SMS. Nevěřte jim

Témata článku: , , MOBI, Záření, Dospělý člověk, Národní Institut, Laboratorní myš, Zář, Elektromagnetické záření, Nervový systém, Mobil, Škodlivost