O2 mění FUP. Data už nezpomalí, ale zaplatíte za to

Od 15. května se budou data automaticky dokupovat, nový způsob ale můžete odmítnout. Těšit se můžeme na levnější roaming a jeden nový tarif Free.

Od „tarifní revoluce“ uplynuly právě dva roky a O2 hlásí několik změn u tarifů Free. Těšit se můžeme na levnější hlasový i datový roaming a na nový tarif Free Evropa pro ty, kteří často cestují. Operátor ale také změní pravidla uplatňování FUP limitu. Dodatečných 1,5 GB u neomezeného tarifu Free nově vyjde na slušných 149 Kč. Ďábel je skrytý v automatice dokupování, kterou operátor nastaví všem. Kdo nebude souhlasit, může se vrátit ke stávajícímu systému radikálního zpomalení rychlosti. Jako bychom to už někde slyšeli – ano, takhle to už od podzimu praktikuje Vodafone.

Jako u Vodafonu

Jednoznačně nejkontroverznější změna. Dle naší predikce půjde O2 vodafonní cestou a od 15. května nastaví všem zákazníkům automatické dokupování dat. Po dosažení hranice FUP limitu už data nezpomalí, pojedou plnou rychlostí dál, ale operátor vám naúčtuje další poplatek. Pokud nebudete chtít, stejně jako u Vodafonu budete mít možnost vrátit se do původního stavu (tedy zpomalení na 64 kb/s pro download a 32 kb/s pro upload).

Operátor slibuje, že zákazníci budou řádně a jasně informováni a každý se bude moci rozhodnout, jaký způsob si zvolí. O vyčerpání základního FUP limitu (při 80 a 100 procentech) bude zákazník stejně jako nyní informován prostřednictvím SMS a nově si bude moct vybrat. Pokud nebude chtít automatickou obnovu (a doplácet), slibuje operátor, že pomocí dvou kliků půjde nový způsob odmítnout.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud to aktivně neodmítene, od 15. května vám O2 po překročení FUP limitu automaticky naúčtuje poplatek za další data

Dle tarifu budou platit různé ceny za různý dodatečný objem dat. Klíč najdete v tabulce výše, například dodatečných 1,5 GB vyjde na 149 Kč. Automaticky operátor data při překročení FUPu „přidá“ až třikrát, komu by nestačilo ani tolik, má možnost si data dokoupit aktivně sám dle ceníku.

Levnější letní roaming

První novinkou, která přijde vhod cestovatelům, je letní snížení roamingových cen. Od půlky května do konce září budou všichni zákazníci O2 volat ze zemí EU, Švýcarska, Lichtenštejnska, Norska a Islandu za 3,50 Kč za minutu. Odchozí SMS a minuta příchozího hovoru vyjde na 1,50 Kč. Ceny platí nejen při volání na česká, ale i na zahraniční telefonní čísla, navíc bez nutnosti cokoli aktivovat.

Ve stejném období nabídne O2 také dvojnásobný objem dat v evropských datových balíčcích. 1 MB dat díky nim vyjde jen na 1 Kč, přestože EU stanovuje regulovanou cenu 6,60 Kč za 1 MB. Datové balíčky:

  • 100 MB za 100 Kč
  • 300 MB za 300 Kč
  • 500 MB za 500 Kč

Nový tarif a datová jednohubka

Zákazníkům, kteří častěji cestují po Evropě, nabídne O2 od poloviny května nový tarif Free Evropa. Ten jim kromě neomezeného volání a 3 GB dat v rámci ČR přinese také 300 volných minut na mezinárodní volání z ČR do zemí EU, a k tomu také 300 volných minut na příchozí hovory, 300 volných minut na odchozí hovory, 300 SMS a 300 MB dat v roamingové zóně 1 (EU, Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko).

Klepněte pro větší obrázek
Tarify Free v novém. Nejnižší Free 60 dostal 50 MB navíc, v nabídce se objevil tarif Free Evropa za 1 199 Kč (obr.: o2)

U tarifu Free 60 operátor přidá 50 MB dat aniž by navýšil měsíční paušál. O2 změnu prezentuje jako možnost vyzkoušet si datové služby, ale na nic jiného, než občasné zapnutí internetu v průběhu měsíce, to opravdu nebude...

Diskuze (49) Další článek: Samsung Galaxy Note 5 má mít jemný UHD Super AMOLED displej

Témata článku: , , , , , , Dvojnásobný objem, Tarifní revoluce, Stav systému, Jednohubka, F +, Zahraniční telefon, Původní stav, Mezinárodní volání, EU Švýcarsko, Data