10 let zkoumal vliv záření na zdraví a řekl: „Na používání svého mobilu jsem nic nezměnil“

Závěry studie National Institutes of Health zaměřující se na vliv záření mobilních telefonů na zdraví zvířat u odborníků vzbuzují rozpaky. U některých skupin laboratorních hlodavců bylo zaznamenáno, že záření zvyšuje riziko vzniku nádorů a nejspíš i poškozuje DNA či tkáň a snižuje tělesnou hmotnost. U jiných skupin se nic takového neprojevilo.

Vedoucí výzkumník John Bucher musel připustit, že ze získaných údajů nedokázal extrapolovat potenciální zdravotní účinky na lidi. „Na způsobu, jakým používám svůj mobil, jsem nic nezměnil,“ dodal.

Studie probíhala cca 10 let a stála 25 milionů dolarů. Testy probíhaly na 3000 zvířatech, přičemž nejhůř dopadli samci potkanů. Těm se vyvíjely nádory v nervech obklopujících jejich srdce. Za zmínku stojí i zvýšení počtu poškození srdeční tkáně u samců a samic potkanů. Pokud se tyto nálezy potvrdí, záření z mobilů by podle Buchera mohlo být považováno za „slabý karcinogen“.

Jeden z háčků spočívá v tom, že zvířata sice byla vystavována (po dobu 9 hodin denně) podobnému záření jaké emitují 2G a 3G telefony, jenže i ty nejnižší úrovně byly pořád mnohem vyšší než maximální dávka, jakou by mohli obdržet i ti nejnáruživější uživatelé zmíněných zařízení.

Pokud jde o problémy s tkáněmi a DNA, vědci na rovinu uvedli, že výsledky nechápou dostatečně dobře na to, aby z nich mohli vyvozovat závěry. Nejasnosti panují i kolem změn v tělesné hmotnosti. Ty se projevovaly u novorozených potkanů a jejich matek, které byly zářením exponované v období gravidity a laktace. Mláďata ale později narostla do normální velikosti.

Zdroj: The Washington Post

Diskuze (4) Další článek: Nová síť dostane rychlý internet do letadel. Kombinuje satelit a LTE, vysílače stojí i v ČR

Témata článku: , , Normální velikost, Vliv, Vedoucí výzkumník, MOBI, The Washington Post, Washington post, Nádor, Tkáň, Zář, Výzkumník, Zvíře, Účinky, Mobil, Samec, WashingtonPost, Nejnižší úroveň, Používání, Záření, Získaný údaj, Dolar, Mobilní telefon, Nejasnost