Samsung Galaxy Book: Všechno se nemusí točit kolem Androidu [MWC]

  • Samsung dnes v Barceloně představuje i nové tablety řady Galaxy Book
  • Tablety budou ve dvou velikostech a s odlišnými specifikacemi
  • Na český trh se zřejmě nedostanou

Mimo Samsungu Galaxy Tab S3 jihokorejci v Barceloně právě představují i nové tablety řady Galaxy Book. I přesto, že je označení „Galaxy“ historicky spjato s Androidem, v tomto případě běží oba modely na Windows 10. Tablety jsou zaměřeny spíše na firemní sféru, a zatím to vypadá, že se na český trh vůbec nedostanou. 

 

Samsung tablety s Windows 10 cílí zejména na pracovní využití. Podporují externí klávesnici i stylus S Pen

 

Řada Galaxy Book se skládá ze dvou modelů - Galaxy Book 10.6 a Galaxy Book 12 a platí u nich otřepaná fráze „čím větší, tím lepší“. Samsung Galaxy Book 12 je osazen Super AMOLED displejem s rozlišením 2 160 × 1 440 pix. Na stánku Samsungu byste tablet bez připojeného flipu s klávesnicí hledali marně. Správným složením krytu můžete tabletu nastavit jednu ze tří pracovních poloh.

Povedla se i samotná klávesnice, která bude součástí základního balení. Tlačítka mají jistý stisk a dostatečné rozestupy, touchpad má dobrou citlivost a poradí si i s dotykovými gesty. Jedním z nich je i režim Virtual Desktop, který symbolizuje virtuální plochy s určitým zaměřením, mezi nimiž přepínáte pohybem čtyř prstů po touchpadu.


Pero S Pen použijete k ovládání tabletu, kreslení či k editaci fotek ve Photoshopu. Stejně jako u Galaxy Tab S3 se stylus naučil psát i s různými úrovněmi sklonu vůči displeji. Citlivost pera je velmi dobrá, do těla tabletu se nevešlo, naštěstí jej můžete zastrčit do klávesnice.

Na boku tabletu jsou připraveny hned dva konektory USB-C, které můžete použít napr. pro připojení k dvěma externím monitorům najednou. Pod konektory najdete i sluchátkový jack, na levé hraně se nachází šuplík pro microSD kartu, základní ovladače pak hledejte na hraně horní. 5Mpix snímač nad displejem doplňuje hlavní 13Mpix fotoaparát s automatickým zaostřováním.

Tablet pohání sedmá generace dvoujádra Intel Core-i5 o taktu 3,1 GHz. Na trh se dostane v konfiguraci 4GB RAM a 128 GB SSD či s 8GB RAM a 256GB diskem. V tabletu běží operační systém Windows 10.

Samsung Galaxy Book 10.6 je o něco chudším příbuzným. 10,6" displej typu TFT má rozlišení 1 920 × 1 280 pix, výpočetním centrem je sedmá generace Intel Core m3 o taktu 2,6 GHz. Interní úložiště bude 64 nebo 128GB, u obou verzí se počítá s microSD kartami a se 4GB RAM. Tablet nabídne pouze 5Mpix fotoaparát bez zaostřování, konektorová výbava se zmenšila na jeden USB-C. 

 

Samsung Flow: k odemčení tabletu bude stačit otisk prstu na vašem smartphonu

 

Vzhled obou tabletů je velmi podobný, modely se dobře drží v ruce, ale při delším používání se brzy pronesou. Samsung na tiskové konferenci zmínil i funkci Flow, která sice funguje již několik let, ovšem brzy by se měla dočkat větší aktualizace. V praxi tak pomocí otisku prstu na smartphonu umožníte přístup do tabletů řady Galaxy Book. Počítá se i s efektivnějším kopírováním souborů mezi mobilem a tabletem či se zobrazením notifikací z telefonu přímo ve Windows 10.

Pokud vás výše zmíněné novinky zaujaly, zřejmě vás moc nepotěšíme. Podle posledních informací se s nimi na český trh nepočítá. Tato zpráva není nikterak překvapivá, protože ani přímý předchůdce těchto tabletů, Galaxy TabPro S, se do prodeje v ČR nedostal. Ceny a datum uvedení tabletů na zahraniční trhy zatím nejsou známy.

Diskuze (16) Další článek: LG G6 je první hvězda veletrhu MWC. Podívejte se na naše fotky

Témata článku: Samsung, , , , Sam, Galaxy Book, GAL, Fráze, Samsun, Jistý stisk, Složení, #Android, Samsung Galaxy Book, Zaměření, Photoshop, Samsung Flow, Pracovní využití, , Podobný model, Externí monitor, Zahraniční trh, Sedmá generace, Galaxy Book S, Sluchátkový jack, Základní ovladač,