Němci chtějí zneužití tísňové linky trestat vězením

Bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback (CSU) požaduje tvrdší sankce za úmyslné zneužití tísňového volání. Pokud se zjistí úmyslné blokování linky, hrozí viníkovi až tři roky ve vězení. Pokud by mělo zneužití linky výraznější dopad, může přijít pětiletý trest za mřížemi. Doposud se za zneužití platila částka přesahující tisíc euro, v situacích způsobujících například ohrožení života hrozil až jeden rok vězení.

V Německu přibývá případů úmyslného zneužití tísňového volání. Rekordní počet hovorů na linku 112 z června roku 2014, kdy operátoři zaznamenali za jeden den přes 10,5 tisíce hovorů, se zatím nepodařilo překonat, ale od letošního července začalo trestní řízení s více jak dvaceti volajícími, kteří tísňové volání zneužili.

„Každý, kdo si myslí, že naše záchranné složky budou vyjíždět jen proto, aby někdo dosáhl krátkodobé mediální pozornosti, musí očekávat, že přijde přísný trest,“ upozorňuje Bausback německé spoluobčany. Kdo se dopustí tohoto zločinu a tím vyvolá například masovou paniku nebo dojde k situaci, kdy záchranáři vyjedou na špatné místo, a proto se ke skutečné nehodě nedostanou včas, pro něj požaduje Bausback trest ve výši až pěti let ve vězení.

Tento návrh se však týká pouze případů, kdy se prokáže úmyslné jednání. V současné chvíli, kdy do Evropy míří stále více migrantů, roste strach, tudíž se počítá s velkým nárůstem počtu volání na tísňovou linku 112, kdy se občané doopravdy mohou bát o svůj život. V těchto případech se nebude jednat o nelegální činnost.

Německo se v souvislosti se strachem také rozhodlo, že po pěti letech obnoví brannou povinnost . Spolková země zrušila brannou povinnost v roce 2011 poté, co platila 55 let. Vláda tento krok tehdy zdůvodnila tím, že nevidí žádné vojenské ani politické zdůvodnění toho, proč by odvody měly pokračovat.

Hlavní město země zas nabádá obyvatele, aby si doma vytvořili zásobu jídla a pití na minimálně deset dní pro případ, kdy by došlo k útoku nebo nastala nějaká živelná katastrofa. Berlínský deník Morgenpost už dokonce zveřejnil oficiální seznam věcí , které by měli mít lidé připraveny. Na seznamu se objevuje mimo jídla a pití například i domácí lékárnička, hygienické potřeby, věci požární ochrany, dokumenty nebo spotřebiče potřebné při výpadku elektřiny.

Diskuze (10) Další článek: Huawei uvádí svůj zatím nejdražší smartphone. Na český trh přichází neplánovaný P9 Plus

Témata článku: , , Tísňové volání, Oficiální seznam, Trestní řízení, Spotřebiče, Pití, Zneužití, Letošní červen, Viník, Rok vězení, Seznam věcí, Občané, Vězení, Hlavní město, Nelegální činnost, Záchranáři, Žně, Velký nárust, Živel, Počet hovorů, Link