Konec PIN? MasterCard testuje kartu s vestavěnou čtečkou otisků prstů

Se vzestupem mobilních platebních metod se veze také zabezpečení pomocí otisků prstů. MasterCard teď vložil čtečku přímo do platební karty. Na první pohled se neliší od klasické, ale obsahuje čtečka otisků, takže při placení není nutné zadávat PIN, stačí přiložit prst na správné místo.

Podle společnosti karta funguje ve všech existujících terminálech, takže její zavedení teoreticky nic nebrání. MasterCard ji bude nejdříve testovat v Jihoafrické republice, později v Evropě. Pokud půjde vše podle očekávání, masové testy začnou ještě letos.

Šéf bezpečnosti MasterCard Ajay Bhalla se domnívá, že karta zákazníkům nic nezkomplikuje, naopak celý platební proces urychlí a ještě zvýší bezpečnost. Tvrdí, že otisk prstu se nedá ukrást.

To je diskutabilní tvrzení, nicméně experti se shodují na tom, že pořád je bezpečnější a lepší otisk prstů než čtyřmístný kód. „PIN je poměrně slabý element. Otisk prstu je silný. Člověk si nemusí nic pamatovat, svůj prst jen tak nezapomene a rozhodně není tak jednoduché jej získat,“ řekl BBC šéf berlínských bezpečnostních laboratoří Karsten Nohl.

Zákazníci novou kartu získají návštěvou banky. Ta otisk naskenuje a uloží do paměti karty. Jedna karta pojme otisky dvou lidí.

Diskuze (13) Další článek: Uber má problémy po celém světě. Proč tak tvrdě narazil zrovna v Brně?

Témata článku: , , , , Vesta, Karsten Nohl, Karta, BBC, Otisk, Mást, Test, Master, Next-gen, Prst, Konec, PIN, Správné místo