KnowRoaming: Jak si nalepit neomezený zahraniční internet na stávající SIM kartu

  • Vyzkoušeli jsme alternativního poskytovatele roamingu z Kanady
  • Na stávající SIM jsme nalepili KnowRoaming SIM kartu
  • Jaké jsou výhody a nevýhody celého řešení?

O roamingu se teď mluví více než kdy jindy, ale je třeba znovu připomínat, že jeho rušení se týká pouze Evropské Unie. Když vám operátor roaming zakáže, nebo cestujete mimo EU, starosti trvají. 

​SIM karta KnowRoaming je zajímavé řešení problému. Zejména tehdy, pokud v zahraničí chcete „neomezená“ mobilní data. Na webu kanadské firmy KnowRoaming můžete objednat dvě varianty SIM karet. 

  • klasická karta Global SIM Card stojí 9,99 dolarů (244 Kč)
  • nalepovací karta Global SIM Sticker s kreditem 10 dolarů stojí 30 dolarů (733 Kč).

My jsme vyzkoušeli nalepovací variantu. Na výběr jsou nástavce pro microSIM a miniSIM, my jsme však potřebovali nanoSIM, takže jsme si poradili bez nástavců. Nálepka překrývá SIM na šesti místech a má své vlastní kontakty. Celkově tloušťka SIM v telefonu nepatrně naroste, ale neměli jsme problém dostat ji do zpět slotu.

Po takové úpravě vám přestanou fungovat roamingové služby na skutečné SIM, k nastavení dat, zpráv a volání v zahraničí je třeba stáhnout aplikaci KnowRoaming (pro iOS i Android). Založíte uživatelský účet, registrujete nalepovací SIM, můžete kontrolovat stav kreditu, kupovat balíčky služeb a následně používat roaming přes SIM KnowRoaming.

Nabijte si účet, dokupte čísla...

Aplikace KnowRoaming rozlišuje, zdali je vaše SIM v domácí síti, cestuje, nebo zda je v roamingu. Typicky, pokud přiletíte do nové destinace a zapnete telefon, chvíli trvá, než se nová SIM přepne a přihlásí do sítě. Nečeká se od vás žádná akce (jen aktivace mobilních dat v roamingu přes Nastavení), je třeba jen počkat (někdy i půl hodiny), než se telefon přihlásí do sítě.

Někdy se nám spojení nedařilo, takže jsme telefon museli i několikrát restartovat. Telefon také občas napsal hlášku o tom, že „SIM karta byla změněna“, což byl jeden z kroků, který předcházel úspěšnému připojení v zahraniční. Bylo však třeba znovu zadat PIN hlavní karty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úspěšné a neúspěšné připojení, u něhož se ukazuje komunikace se zahraničním číslem. KnowRoaming používá specifický přístup k mobilním datům, takže nemusí fungovat všechny internetové služby

O tom, že se na vaši SIM kartu „nahraje“ jiná virtuální, svědčí i to, že se v roamingu mění nabídka SIM Toolkit. V ní můžete přepínat karty, zjišťovat, ke které jste přihlášeni, nastavovat callback či prohlížet sériové číslo (potřebné při registraci SIM). Ve Velké Británii a v USA se nám spojení podařilo takřka napoprvé, v Polsku se připojení nezdařilo vůbec. KnowRoaming sice nabízí možnost kontaktní podpory, pokud však v blízkosti není ani Wi-Fi, můžete pouze volat na vybraná čísla. A tak často nezbývá nic jiného, než zkoušet a zkoušet...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nalepovací SIM kompletně změní vzhled SIM Toolkitu. Z nové nabídky tak můžete rychle přepínat mezi domácí a zahraniční SIM, popř. zjišťovat další podrobnosti

Základní obrazovka aplikace ukazuje to podstatné - nabitý „kredit“ a také možnost zaregistrovat se k volitelné službě ReachMe. Pokud si ji aktivujete, budete moci v roamingu přijímat hovory směřující na vaší domácí SIM kartu (v opačném případě se SIM bude hlásit jako nedostupná). Cena se skládá z ustavovacího poplatku (může být i 0 USD) a z měsíčního paušálu. Závisí samozřejmě na tom, v jaké zemi se pohybujete.

Jde to i opačně, na české SIM můžete přijímat hovory původně směřující na čísla „virtuálních“ zahraničních SIM karet, která můžete v zahraničí přidávat mezi vaše kontaktní údaje.

Klepněte pro větší obrázek
Zpráva „Unknown Network“ je jakýmsi „uvítacím ceremoniálem“. Někdy trvá i třicet minut, než se SIM připojí k roamingové síti. Základní obrazovka aplikace zobrazuje výši kreditu, který můžete v roamingu využít

Hlavní „měnou“ aplikace je přednabitý kredit v dolarech, který je používán na úhradu všech aktivních položek. Nabíjení funguje přímo z aplikace po přidání čísla vaší platební karty, může být jednorázové nebo automatické (jakmile váš účet spadne pod 5 USD). Nejméně lze na SIM kartu nabít 25 USD.

Čísla, balíčky a internet

Hlavním tahákem KnowRoamingu jsou datové balíčky. Pod záložkou Services - Packages najdete tři dostupné balíčky k pořízení a můžete zde aktivovat ty, které jste si již koupili. Možnosti a ceny jsou následující:

  • Neomezená data na 1 den (24 hod) - 7,99 USD (196 Kč)
  • Neomezená data na 3 dny - 23,97 USD (587 Kč)
  • Neomezená data na 7 dní - 55,93 USD (1 369 Kč)

Balíčky platí pouze v podporovaných zemích, kterých je rovná stovka. Jejich seznam najdete přímo v aplikaci ještě před zakoupením balíčků. Neomezená mobilní data se mohou hodit lidem různé profese, kteří potřebují nárazově odeslat či přijmout velké množství dat. Data lze samozřejmě sdílet přes mobilní hotspot, takže se na jeden neomezený tarif může „napíchnout“ i několik spolupracovníků najednou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Postupná aktivace mobilního internetu v zahraničí

Díky specifickým metodám routování však nemusí probíhat datová konektivita u všech aplikací či úplně na všech portech. Příkladem je např. hra Pokémon Go, která se v roamingu nespustí, protože hlásí potíže s datovým připojením.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr a aktivace datových balíčků, obrazovka aplikace v zahraničí a tradiční uvítací zprávy v zahraničí, tentokrát přímo od KnowRoamingu

Dokoupit si však samostatně můžete i telefonní čísla. V základu jsme na SIM kartě dostali britské číslo pro odesílání SMS a americké číslo, které lze využít pro volání a psaní textovek. Přímo z aplikace si můžete zakoupit i číslo v různých dalších zemích (často lze vybrat i region, do kterého číslo spadá). Počítejte však s tím, že za registraci tohoto čísla budete měsíčně platit několik dolarů. V zahraničí lze na tato čísla telefon rychle přepnout.

Klepněte pro větší obrázek
Na webových stránkách je dostupná přehledná kalkulačka, která vám řekne, kolik budete platit za hovor, a to i tehdy, když se nacházíte v roamingu v jedné zemi a budete chtít volat do země jiné

V záložce „Rates“ se pak dozvíte částky za volání, a to vcelku přehledně. Víte, kolik vás budou stát místní hovory na telefony a pevné linky, i volání domů na česká čísla. Příchozí SMS jsou vždy zdarma, bezplatně (tj. bez čerpání placených dat) je navíc v zahraničí poskytována i datová komunikace pro WhatsApp. V poslední záložce aplikace pak vidíte historii dobíjení a plateb spojené se službami KnowRoaming.

A jak to vlastně celé funguje?

Společnost KnowRoaming je mobilním operátorem, který má nasmlouván roaming ve více než 200 zemích světa. Samotná nálepka je ve skutečnosti SIM karta, která je po nalepení prostředníkem mezi vaši stávající SIM a telefonem. V případě, že vaše hlavní SIM detekuje roaming, přebírá nalepovací SIM (po zadání PINu vaší SIM) veškerou kontrolu nad roamingem.

Po spuštění SIM Toolkitu se primárně otevírá nabídka u nalepovací karty, z ní se však můžete dostat i k SIM Toolkitu vaší původní SIM karty. Jak konkrétně je řešena nalepovací SIM po stránce hardwaru a softwaru, společnost nezmínila. Na náš dotaz odvětila, že se jedná o „Know-how“, které blíže upřesňovat nebude.

Vhodné spíše mimo Evropu

Roamingové služby KnowRoaming jsou vhodnější spíše pro vzdálenější cesty mimo EU. V případě krátkodobých pobytů vychází lépe pořídit si místní SIM a z ní čerpat základní mobilní data (řádově 2 GB dat zhruba do tisícovky). Pokud ale potřebujete ze zahraničí nárazově odeslat velký objem dat (např. nahrát fotografie a videa), je vítězem KnowRoaming.

A to i přes očekávané problémy s připojením. Po přistání musíte počítat s tím, že se na první připojení k síti načekáte i třicet minut. A pokud se nezdaří, je třeba telefon i několikrát restartovat. Není to úplně ideální stav, na druhou stranu se není čemu divit - telefon při přepínání SIM karet a změně SIM Toolkitu viditelně hodně zmatený... Více informace o KnowRoaming včetně objednání SIM karet můžete najít na těchto webových stránkách

Diskuze (9) Další článek: Konec jedné éry. MP3 míří za gramodeskami, kazetami a cédéčky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Velké množství, Nálepka, Uživatelský účet, Datová konektivita, Správné umístění, Know-how, Zakoupení, Destinace, Místní sim, Příchozí SMS, Zajímavé řešení, Základní obrazovka, Rovná