Huawei Watch: když se móda snoubí s technologií [recenze]

Že nejde vyrobit chytré hodinky, aby nevypadaly jako zmenšená kalkulačka? Huawei Watch dokazují opak.
Kapitoly článku

Na první chytré hodinky od Huawei jsme museli čekat více než půl roku od jejich premiéry, kterou si odbyly na veletrhu MWC 2015 v Barceloně. Trpělivost se ale vyplatila – Huawei Watch patří mezi nejelegantnější chytré hodinky na trhu. Navíc nejsou omezeny na jedinou platformu, pracují s androidovými smartphony i iPhony.

1. Design: Žádná kalkulačka na zápěstí

Huawei dal hned na začátku najevo, že jeho Watch mají být v první řadě hodinky, teprve až na druhém místě chytré nositelné příslušenství. Tomu je zcela podřízeno zpracování i design, jenž čerpá inspiraci z klasických kruhových hodinek švýcarského typu. Hodinky jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli (316L) a dodávají se s několika typy pásků. Vždy jde ale o hodnotnější materiály, žádný levný silikon nečekejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekTestovali jsme Huawei Watch v provedení s nerezovým síťovaným páskem

Na českém trhu oficiální cestou seženete pouze Huawei Watch se stříbrným ciferníkem a černým koženým páskem za 9 990 Kč. Kovový článkový řemínek se bude dát dokoupit jako samostatné příslušenství zhruba za tisícovku. My jsme testovali verzi s nerezovým síťovaným páskem, který by se mohl líbit zejména dámám. Na jiných trzích po Evropě můžete dále narazit na celočerné nebo zlaté provedení, jejich ceny se ale po přepočtu mohou šplhat až k 20 tisícům korun.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stejné provedení, ale v černé barvě se prodává na některých jiných trzích

Ciferník měří v průměru 42 mm, což je unisexová velikost pro pánské i dámské zápěstí. Na obou hodinky vypadají dobře. Huawei se tedy nevydal jako například Apple cestou několika velikostí hodinek. Ciferník zůstává poměrně masivní a vystupuje zhruba 11 mm nad profil zápěstí. Na mužské ruce to nevadí, některým dámám už ale může být tato tloušťka na překážku. Displej je krytý safírovým sklíčkem a po zhruba měsíci používání jsme na něm nezaznamenali sebemenší škrábance.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zde vidíte všechny další existující styly hodinek. Kompletní nabídka je určena např. pro americký trh, kde lze dokoupit i všechny typy pásků

Hodinky obsahují jediné mechanické tlačítko. Použijete je k zapnutí/vypnutí zařízení a pokud nepoužíváte funkci „Always-On“ (o ní více později), tak k rozsvícení displeje. Jinak by na hodinkách ani být nemuselo. Výhodou je použití klasického systému upevnění pásku. Díky standardní rozteči osiček 18 mm lze původní řemínek jednoduchou procedurou nahradit vlastním páskem. Hodinky nejsou určeny přímo k plavání, ale splňují normu odolnosti IP67, takže je můžete bez obav namočit v umyvadle nebo s nimi zmoknout.

2. Hardware: Kruhový AMOLED kraluje

Hodinky sází na kruhový AMOLED panel s průměrem 1,4 palce a přepočteným rozlišením 400 × 400 bodů. Podání černé je vzhledem k použité technologii perfektní, výhrady nemáme ani k podání barev, které jsou laděny lehce do studenějšího odstínu. Jas lze nastavit v pěti krocích, nejvyšší podsvícení postačuje i na přímém slunci. Automatická regulace bohužel není k dispozici, hodinky totiž neobsahují čidlo okolního jasu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky jsou zabaleny v elegantní krabici ve tvaru krychle

Použitý čipset Qualcomm Snapdragon 400 ve spolupráci s 512 MB RAM bohatě postačuje pro plynulou práci hodinek. Většinu výpočetního výkonu totiž stejně obstarává připojený smartphone. Vnitřní paměťové úložiště s kapacitou 4 GB (bez možnosti rozšíření) lze využít pro instalaci aplikací nebo pro přehrávání hudby do jiného bezdrátového zařízení pomocí aplikace Hudba Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei vsadilo na elegantní tvary s kruhovým ciferníkem

Huawei Watch jsou vybaveny několika senzory, díky kterým lze monitorovat základní pohybové funkce (akcelerometr, gyroskop, barometr) a také snímačem srdečního tepu. Ten je umístěn na spodní straně ciferníkového modulu (tzv. dýnko). Měření obvykle trvá okolo 15 sekund a v přesnosti se jednotlivá po sobě jdoucí měření mohou lišit až o 10 %. Díky vestavěnému mikrofonu lze hodinky ovládat hlasovými povely. Vibrační motorek poměrně výrazně upozorňuje na došlé notifikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky sedí na ruce příjemně, jen poněkud více vystupují nad zápěstí

Vyšší tloušťku zařízení lze omluvit použitou baterií. Ta má kapacitu 300 mAh a vydrží spolehlivě na půldruhého dne provozu, a to i při zapnuté funkci „Always-On“, díky níž zůstává obsah displeje stále viditelný. Hodinky lze navíc dobít do plné kapacity během zhruba tři čtvrtě hodiny. K nabíjení slouží šikovná magnetická podložka, do které stačí hodinky usadit na čtveřici pinů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na spodní části (dýnku) je snímač tepu a čtyři pozlacené piny k nabíjení

Témata článku: Huawei, , , , , , Q founder, #Huawei, Chybějící čeština, Faces, Synchronizace s, Móda, Kompletní nabídka, Mód, Zdokonalení, Kruhový ciferník, Nativní aplikace, Konstrukční zpracování, Kruhový amoled, Mechanické tlačítko, Watch, Hama, Použitý čipset, Elegantní tvar, Bezdrátové zařízení,